"Geef haar van de vrucht van haar handen en laten haar werken haar prijzen in de poorten." Spreuken 31:31

Het was voor het eerst dat premier Netanyahu op een staatsbezoek naar Griekenland gevlogen werd door een orthodox-joodse vrouw. De piloot, Nechama Spiegel-Novack, is getrouwd, moeder van vier kinderen en lid van een orthodoxe gemeente in Jeruzalem.

“Dit is weer een primeur voor Israël,” merkte de voorzitter van LIBI Amerika, Dr. John A.I Grossman op tegen Breaking Israel News. LIBI Amerika is het officiële welzijnsfonds voor de IDF (Israëlisch leger).

“Israël heeft niet alleen het meest geavanceerde leger en technologie, maar het is ook het meest vooruitstrevende land in de wereld dat vrouwen de gelegenheid geeft hun dromen waar te maken, ook religieuze vrouwen.“

Volgens een verslag in het dagblad Yediot Achronot bezocht Spiegel-Novack in haar jeugd een orthodoxe school in Jeruzalem. Aangehaald worden ook haar woorden dat  “haar levensdroom altijd al was piloot te worden en mijn man helpt me heel veel daarbij.” Haar familieleden zeggen dat ze trots zijn op wat ze bereikt heeft.

Spiegel-Novack begon met de training voor piloot in Amerika, toen haar grote wens te vliegen niet over ging. Ze ontving haar vliegbrevet en tekende in voor een El Al-pilotencursus in 2005.
Hoewel ze wel technisch gekwalificeerd was, had ze nog niet genoeg uren vliegervaring opgedaan om het programma te volgen. “De meeste deelnemers aan het El Al-pilotenprogramma verdienen vlieguren door dienst te doen bij de Israëlische luchtmacht,” legde Grossman uit. “Om genoeg vlieguren te halen bleef Spiegel-Novack doorgaan met vliegen in Amerika totdat ze er genoeg had om aangenomen te worden voor het El Al-programma.”
Spiegel-Novack begon daarmee in 2015. Tijdens deze training beviel ze van haar vierde kind, waardoor ze meer tijd nodig had om uiteindelijk te mogen vliegen. Enkele maanden geleden rondde ze de opleiding af.

Premier Netanyahu’s vliegtuig werd door twee piloten gevlogen: kapitein Yinon Hadar en Spiegel-Novack. Netanyahu neemt deel aan een tweedaagse top in Thessaloniki, samen met leiders van Griekenland en Cyprus.

“We zien een toename van vrouwen in nieuwe posities door de toenemende mogelijkheden om dienst te doen in het Israëlische leger,” zei Grossman bedachtzaam.  “Nu is het enige dat we nog nodig hebben blijvende vrede.”

Dit artikel is geschreven door Tsivya Fox, en stond 18 juni 2017 op de website van Breaking Israel News.
Vertaling: Evelien van Dis