Dr. Faith Goldberg (arts)

Iets dat ik leuk vind aan mijn werk als arts in Ebenezer Home, is de vrijheid om met de bewoners te bidden.

Op donderdagochtend brengen onze hoofdverpleegkundige, Kristin en ikzelf, altijd een 'thuisbezoekje' aan iedere bewoner. We kloppen op hun deur en praten een paar minuten over hun medische zorgen, familie, of over hoe je de beste Arabische koffie of appeltaart kunt maken. Een paar van onze bewoners zijn niet meer in staat om een ​​gesprek te voeren. Hun hersenfuncties voor geheugen en taal zijn aangetast als gevolg van dementie of de ziekte van Alzheimer.

 

Tina (naam is gewijzigd), mistte tijdens haar vele jaren van trouwe deelname aan de Bethesda-gemeente in Haifa zelden een bidstondocht of een zaterdagdienst. Nu is ze niet in staat om te communiceren in het Engels, haar moedertaal of in het Hebreeuws, de taal van haar geadopteerde land. Tina heeft hulp nodig om te eten, om zich te wassen en aan te kleden. Ze is vergeten hoe ze moet lopen en het grootste deel van de dag zit ze in een rolstoel. Het is ons voorrecht om op de donderdagochtenden voor haar te bidden.

Tina werd in 1924 in een joods gezin geboren, te Berlijn. Haar familie verhuisde naar Engeland net nadat Hitler aan de macht kwam maar nog wel vóór de Tweede Wereldoorlog. Haar ouders waren geen praktiserende Joden en wilden hun Joodse identiteit het liefst verbergen. Tina en haar oudere broer werden naar een christelijke school in Londen gestuurd, waar ze over Jezus hoorde. Haar ouders hadden geen bezwaar tegen haar doop in de Anglicaanse kerk. Al toen ze tiener was werd de waarheid, die ze over haar Messias hoorde, een persoonlijk en levend geloof.

Na haar studie verpleegkunde wijdde Tina zich drie jaar aan een intensieve bijbelopleiding. Ze bleef  als verpleegkundige werken totdat God haar naar Israël riep. Daar voegde ze zich bij een medische staf in Haifa en was actief in hun kliniek en in de gemeenschap. Tina is een van de oprichters van Ebenezer Home!

Ik ken Tina al meer dan twintig jaar, we komen allebei uit Engeland en hebben in het verleden samen genoten van een goede kop thee en scones met frambozenjam en een flinke dot slagroom. Jarenlang bad ze trouw voor ons gezin.

Tina is nooit getrouwd en heeft geen familie in Israël. De gemeenschap Ebenezer Home, wij zijn haar familie. We hebben het voorrecht en de verantwoordelijkheid om voor haar te zorgen, omdat ze ooit voor vele anderen zorgde. Een aantal van onze inwoners heeft eenvoudig geen familie die voor hen zorgt, sommigen zijn in de steek gelaten door hun kinderen vanwege hun geloof in Jezus de Messias, anderen zijn overlevenden van de Holocaust of immigranten uit gezinnen met lage inkomens.

Tina's leven was vol vriendschap, dienstbaarheid en gebed. Ik geloof dat ze in al haar zwakheid, zolang haar Maker haar leven schenkt, haar opdracht als Zijn kind zal blijven vervullen.

Het Ebenezer Home is een bejaardentehuis voor Joodse en Arabische christenen. Het bovenstaande is uit de nieuwsbrief van april 2019.

Vertaling Aritha Vermeulen

Giften aan dit bejaardenhuis kunnen via Hadderech gedaan worden. Deze worden voor 100% doorgegeven aan het Ebenezer Home.