Adam Eliyahu Berkowitz

De Iraanse tak van de organisatie ‘Verbond voor rechten van alle minderheden’ berichtte op 16 februari 2020 dat de Iraanse regering de graftombe van Mordechai en Esther in de stad Hamadan dreigt te vernietigen en de plek te bestemmen voor een consulaatsgebouw van Palestina. Volgens verslaggevers probeerde een groep van Basij (een paramilitaire vrijwilligerstak van de Iraanse Revolutionaire Garde) op zondag de historische plaats plat te walsen als vergeldingsactie voor de ‘Deal van de eeuw’ van Trump. Het is nog onduidelijk of het blijft bij deze aankondiging, of dat het plan zal worden uitgevoerd.

Het verhaal van de Joodse overwinning in het boek Esther, is de basis van het Poerimfeest. Het speelt zich af in het oude Perzië, vandaag bekend als Iran, de aartsvijand van het moderne Israël. Verscholen in de stad Hamadan, in een uithoek van Iran, staat een 500 jaar oud gebouw, naar verluidt de begraafplaats van de helden Mordechai en Esther. Men neemt aan dat een eerder bouwsel op die plek in de 14de eeuw verwoest werd door Mongoolse binnendringers. Hamadan ligt ongeveer 320 km ten westen van Teheran, en men stelt dat deze stad het Bijbelse Shushan is, de hoofdstad van het oude Perzië (Esther 1:2).

Je zou kunnen denken dat de plek waar Joodse helden worden herdacht, ergens verscholen ligt of bedreigd wordt. Maar tot aan de recente rellen werd de plaats gerespecteerd en vol trots getoond. Iedereen kent het en Perzische Joden komen jaarlijks in groten getale naar de graftombe om er het boek Esther te lezen.

De graftombe laat de gecompliceerde status van Joden in Iran zien. In 1970 woonden hier meer dan 100.000 Joden. Als gevolg van een massale exodus na de stichting van de Islamitische Republiek in 1979, bleven minder dan 30.000 Joden over. Toch is de gemeenschap de grootste Joodse bevolkingsgroep in het Midden-Oosten, buiten Israël.

In 2008 zette de Iraanse regering de graftombe op de lijst van Nationaal Erfgoed. Drie jaar later kwamen anti-Israël betogers naar de graftombe en dreigden het af te breken. Het gebouw werd van de erfgoedlijst gehaald. Het officiële nieuwsagentschap legde uit waarom: Poerim was een feest dat de Joden vierden omdat ze zoveel Iraniërs hadden gedood.
Islam is een religieuze vervangingsleer: van alle belangrijke personen in de Thora en het Nieuwe Testament, wordt geclaimd dat zij moslimprofeten zijn. Op deze wijze heeft de islam veel christelijke en Joodse ‘heilige plaatsen’ verklaard tot uitsluitend moslimheiligdommen. Een 1500 jaar oude synagoge, gebouwd bij de graftombe van Ezechiël in Irak, werd onlangs vernield en vervangen door een moskee.

Bron: Breaking Israel News

Vertaling: Evelien van Dis