Michiel Steenwinkel

Het is niet heel moeilijk om je geloof te verliezen tijdens je diensttijd in het Israëlische leger. 20 jaar geleden was dat al duidelijk voor de oprichters van Lech L’cha, de organisatie die pas afgezwaaide soldaten helpt het leven met God weer op te pakken. ‘Vaak zijn gelovigen de enige in hun eenheid, omgeven door vooral niet-gelovigen die vloeken, schelden, seksueel actief zijn en feesten in het weekend. Het is moeilijk dan overeind te blijven,’ zegt Shmuel Salway, leider van Lech L’cha.

Shmuel Salway is geboren in Israël uit ouders met Indiase roots. Tijdens een videogesprek vertelt hij over zijn organisatie die dit jaar 20 jaar bestaat en meer dan 300 jongvolwassen Israëli’s in haar programma’s had. Velen van hen zijn ontmoedigd geraakt in hun diensttijd en zijn om die reden naar Lech L’cha gekomen. Salway: ‘Een jongen vertelde mij dat hij geestelijk helemaal was opgedroogd. Ze maken vaak heel nare dingen mee, sommigen hebben een vorm van posttraumatisch stress syndroom.’ Daarnaast moeten de Israëli’s ook omgaan met kritiek dat het land krijgt vanuit het buitenland. Er zijn jonge Israëli’s die zien dat zij steeds worden afgeschilderd als bad guy.

Tijdens de drie maanden bij Lech L’cha krijgen deelnemers een diepgaande heroriëntatie op God. Dat begint met verdieping in hun eigen identiteit: wie ben je in Gods ogen? Ook volgt er Bijbels onderricht en de uitdaging om je geloof praktisch vorm te geven. Er wordt opnieuw een geloofsfundament gelegd. Lech L’cha staat in contact met veel Messiaanse gemeenten in het land, waar de deelnemers God kunnen dienen na het programma.

Orthodox en seculier

Salway kent veel Messiaanse gemeenten. Op de vraag of hij wel eens orthodoxe Joden tot geloof ziet komen antwoordt hij: ‘Ik zie eigenlijk weinigen van hen binnenkomen bij Messiaanse gemeenten.’

Er hebben door de jaren heen enkele deelnemers uit orthodoxe of juist seculiere families meegedaan aan het programma van Lech L’cha. Eén jongen uit een orthodoxe familie vertelde dat hij al vanaf zijn 12e een relatie met God had, maar geen verdieping vond in de traditie. Hij ontdekte dat het niet om daden alleen gaat, maar om geloof in Jezus als Joodse Messias.

Er zijn ook Arabische deelnemers geweest. Wat daarbij helpt, is dat één staflid zelf Arabisch is. Salway: ‘We raken ook bekend bij de Arabische bevolking dankzij onze contacten met Arabische voorgangers. Soms hebben we verschillende visies op het land en de politiek, maar we zijn samen gelovigen in Jezus.’

Ook de missionaire reis tijdens het programma draagt bij aan de vorming van de deelnemers. Soms gaat men naar het buitenland. Het is bijzonder hoe het woord op die manier vanuit Zion door jonge Messiaanse Joden naar andere landen wordt gebracht. Dit jaar staat Zimbabwe op het programma.

Deelname aan het Lech L’cha-programma van drie maanden, kost 8000 shekel (ruim €2000). Een deel daarvan wordt opgebracht door buitenlandse gevers.

Naast het programma voor ná de diensttijd, organiseert Lech L’cha ook korte conferenties voor jongeren. Het afgelopen jaar waren er ruim 300 deelnemers.

Bron: Israël Gemeentenieuws, september 2021

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van oktober 2021