De Home of Jesus the King church in Nazareth is al jaren bezig met het verbeteren van de relatie tussen Jood en Arabier in Israël. Dat doen ze onder meer door hulp- en uitdeelacties tijdens Joodse feestdagen. Met de winter voor de deur, heeft de gemeente onlangs 500 dekens uitgedeeld aan Joodse en Arabische families in de Arabische stad Nazareth en het Joodse dorp Nof Ha-Galil.

Met name ouderen lijden vaak kou in de winter, omdat huizen niet goed geïsoleerd zijn of geen centrale verwarming hebben. Zelfs in Israël kan het in de wintermaanden november tot februari erg fris zijn.

De acties zijn een welkome verademing in de relatie tussen Jood en Arabier. Dit jaar bereikte die relatie een dieptepunt toen er in mei tijdens de Gaza-oorlog veel geweldsincidenten plaatsvonden. Joden en Arabieren gingen elkaar te lijf en gebedshuizen, auto’s en andere bezittingen werden in brand gestoken. Niet eerder sloeg binnen Israël zelf de vlam tijdens een Gaza-conflict zo in de pan. Hoewel Joden en Arabieren op allerlei plekken met elkaar leven en werken, kan het bij een escalatie van het conflict ook tussen ‘gewone’ burgers misgaan. Daarom zijn initiatieven als van deze gemeente in Nazareth zo welkom. Ze tonen dat in Jezus er werkelijk sprake kan zijn van het liefhebben van je spreekwoordelijke vijand.

Een bijzondere actie vond onlangs plaats in een woonzorgcentrum in Haifa. Voorganger Saleem Shalash van de Home of Jesus the King church: “Onze zoon vervult momenteel zijn (maatschappelijke) dienstplicht in Israël bij een woonzorgcentrum in Haifa. Hij kwam met het idee om als kerk iets te doen voor de kostbare bewoners, door via liefdadigheid de liefde van Jezus met hen te delen.” Zo gezegd, zo gedaan. Een delegatie van de gemeente ging langs met manden vol mooie badlakens en andere luxe artikelen. Er was een ontmoeting met goede gesprekken. Er werd geluisterd naar hun verhalen, voor hen gebeden en met hen gehuild. Shalash: “Het bracht zowel hen als ons iets. Wij leerden veel van deze kostbare gemeenschap en zij ontdekten de liefde van Jezus. Ze hebben ons gevraagd nog eens terug te komen en we kijken uit naar het volgende bezoek.”

Bron: bulletin van het Comité Gemeentehulp Israël van november 2021

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van december 2021