Om onze doelstelling te bereiken geven we een maandblad uit en komen we twee keer per jaar bij elkaar. Een keer op de zaterdag voor het christelijke paasfeest om gezamenlijk de uittocht uit Egypte te gedenken en aansluitend op zondagochtend om de opstanding van Jesjoea uit de dood te vieren..
Op de jaarlijkse ledenvergadering, welke in oktober of november wordt gehouden, brengt het bestuur verslag uit over de toestand van de vereniging en over de werkzaamheden in het afgelopen verenigingsjaar; tevens doet het bestuur dan verantwoording van zijn financieel beheer. Tevens worden praktische zaken betreffende de vereniging besproken.
Thea Ornstein
Afgelopen 29 maart beleefden we met elkaar een onvergetelijke dag. Dit jaar weer in Doorn, ons fijne vertrouwde adres waar we al diverse jaren geweest zijn maar door omstandigheden een paar jaar niet konden komen.
Simeon Klompmaker
Op 28 oktober togen we naar Het Kompas (voorheen de Pniëlkerk) in Hilversum voor de jaarlijkse ledenvergadering. Er was een goede opkomst. Na een eerste koffie/thee begonnen we de dag met een minuut stilte waarin we stilstonden bij de oorlog in Israël en het verdriet om de vele slachtoffers.
Thea Ornstein
Op 17 september was het zover: de dag van ons jaarlijkse uitje. Dit keer in het mooie historische Delft. Femke en Simeon hadden het georganiseerd, in samenspraak met Gérard.
Het bleek dat de gids godsdienstleraar was geweest en ook theologie had gestudeerd. Met veel kennis over de Joodse
Thea Ornstein
Op een stralende zaterdag 8 april ontmoetten we elkaar, uit alle delen van het land, aan de koffie in het Berghotel in Amersfoort. Voor ons een nieuwe locatie op een mooie plek.
Thea Ornstein
Dit jaar in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk aan de Dalweg in Hilversum, een voor ons nieuwe en prettige locatie. Ondanks de vele afmeldingen, bij elkaar bijna net zo veel als de achttien aanwezigen, was het zo goed elkaar weer te ontmoeten.
Hans Kragten
17 september 2022 De synagoge van Harderwijk, waar we vanaf 13.00 uur terecht konden, was gemakkelijk te vinden. Deze bevindt zich in het centrum, op de hoek van de Jodenkerksteeg en de Kleine Marktstraat.
Tinie de Vegt en Tineke Hak
Eindelijk was het ‘Paaskamp’ weer mogelijk, na twee jaar van Corona. Het werd gehouden in het Conferentieoord Woudschoten, nabij Zeist. Een prachtige locatie! Om tien uur werden we verwelkomd met koffie en thee. En was er al een uitgebreide Israëltafel en twee boekentafels.
Simeon Klompmaker
Op 30 oktober was de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). We hadden de mazzel dat dit kon plaatsvinden in het mooie gebouw van Christenen voor Israël in Nijkerk. Het zaaltje was niet heel groot, maar wel ruim genoeg om met 26 mensen voldoende afstand te houden.
Natuurlijk was er eerst koffie en wat tijd voor ontmoeting. Na een korte opening door dagvoorzitter Joop las Asaf hoofdstuk 9 uit het Johannesevangelie, speciaal omdat dit verhaal ook van toepassing is op de situatie van Messiasbelijdende Joden. We bespraken dit gedeelte waarin de farizeeërs erg veel moeite hadden met de genezing van de blindgeborene door Jezus.
Simeon Klompmaker
Op 2 oktober toog een klein groepje enthousiastelingen gewapend met paraplu's naar Leiden, waar de gids Maarten Gaillard ons opwachtte op het Rapenburg. Hij bleek zelfs Joods te zijn. Zijn broer is legerrabbijn. We begonnen naast het Academiegebouw, waar veel Joodse studenten hebben gestudeerd. Albert Einstein is van 1920 tot 1946 aan deze universiteit verbonden geweest en heeft er gastcolleges gegeven. Leiden heeft nooit veel Joodse inwoners gehad, maar wel veel Joodse studenten.
Marianne Hoogendoorn-Gravesteijn
Ook dit jaar heeft de Almachtige ons weer bevrijd uit Egypte. Dit hebben we met elkaar heerlijk herdacht en gevierd, via Zoom. Vooraf kregen we instructie om de feesttafel in te richten met o.a. het zoute water, charouses, het bitter kruid, de matzes en de wijn.
Simeon Klompmaker en Asaf Pelled waren de chazans die ons professioneel en muzikaal door de (vooraf toegestuurde, verkorte) Haggadah leidden.
Aritha Vermeulen
De Chanoekaviering van Hadderech viel op 12 december. Thea begon de online-meeting met een inleidend praatje en gebed. Daarna gaf ze het woord aan Asaf, die de kaarsen van de menora aanstak en de zegen uitsprak. Aan de hand van kleurige plaatjes vertelde hij het verhaal van Chanoeka. Ik vond het heel boeiend. Aan het eind wist ik waarom Chanoeka een oliefeest bij uitstek is. God liet op een wonderlijke manier zien dat hij weer bij Zijn volk woonde. De lamp in de tempel brandde weer.
Edo Loenen
Vanwege het Covid-19-virus moest deze vergadering met Zoom online plaatsvinden. Een 22-tal leden, soms met partner erbij, kon elkaar zien en spreken via het beeldscherm.
Na wat technische informatie en gebruikstoelichting door Otto opent onze voorzitter Thea de vergadering met een hartelijk welkom aan iedereen. Na het vermelden van de leden die zich afgemeld hebben, wordt begonnen met gebed en om een zegen gevraagd over deze bijeenkomst.
Thea Ornstein
Psalm 125: “Wie op de Here vertrouwen, zijn als de berg Sion, die niet wankelt, maar voor altoos blijft. Rondom Jeruzalem zijn bergen: zo is de Here rondom zijn volk, van nu aan tot in eeuwigheid.”
Van een vreemde overheersing, zoals er in mijn Bijbel boven deze psalm staat, kunnen we zeker spreken in deze tijd van een wereldwijde crisis. Een onzichtbare vijand waart rond, met verschrikkelijke gevolgen.
Ds. Sjaak Maliepaard
Er waren ruim 20 leden afgereisd naar de Pniëlkerk in Hilversum voor de algemene ledenvergadering op 26 oktober j.l.. Onze voorzitster Thea Ornstein heette ons allen welkom en las een lange lijst voor met namen van leden, die (helaas) zich hadden afgemeld. Hierna volgde de opening met gebed en een meditatie over Shalom. N.a.v. Jesaja 2:1-5. Het was een mooie, inhoudsvolle overdenking, waarover we aan de hand van enkele vragen nog doorgepraat hebben.
Op zaterdag 21 september verkenden 20 Hadderechianen Joods Deventer. Het zomerse weer werkte uitstekend mee maar we misten Siegfried Stranders, die er vorig jaar in Haarlem nog bij was.
Het startpunt was het Etty Hillesum Centrum, genoemd naar de beroemde inwoonster van Deventer, die op 30 november 1943 in Auschwitz werd omgebracht.
Arie van den Heuvel
Het jaarlijkse Paaskamp viel dit jaar, in afwijking van voorgaande jaren, op vrijdag 19 en zaterdag 20 april in het vertrouwde conferentiecentrum Kaap Doorn. Bijzonder dit jaar was dat het die vrijdag ook Goede Vrijdag was en bovendien het begin van Pesach.
In de middag was onze gastspreker ds. Kees Kant, directeur van Christians for Israël International. De kern van zijn verhaal
Thea Ornstein
Op 3 november kwamen we met 29 man/vrouw naar de Pniëlkerk te Hilversum. Dit jaar droeg deze dag een extra feestelijk karakter vanwege ons negentigjarig bestaan.
Na alle hartelijke begroetingen heette de voorzitter iedereen welkom. De dankbaarheid en ook verwondering overheersten bij het terugblikken tijdens het voorwoord: wat zijn we rijk gezegend in al die lange jaren. Het werk kon steeds doorgaan, ook in moeilijke tijden. Dat er steeds mensen waren die zich hebben ingezet, vaak jarenlang, om de grondbeginselen van de vereniging uit te dragen in kleine en bredere kring en natuurlijk ook via ons maandblad.
Siegfried B. Stranders
Drieëntwintig personen verzamelden zich bij het Hotel ML in het centrum van Haarlem op 15 september jl.. Gelukkig ontdekte Gérard Pool op de valreep dat restaurant Stempels niet meer bestond. Nog bedankt Gérard! Na een kopje koffie/thee en een versnapering vertrokken we. Onze gids was Remmert Pels uit Haarlem.
In de Middeleeuwen hebben zich sporadisch Joden in Haarlem opgehouden. In 1605 deden enige Portugees-Joodse kooplieden een mislukte poging om zich in deze plaats te vestigen.
Ds. Dick Stichter
Vorige maand kon u al lezen over onze vreugdevolle samenkomst tijdens het Paaskamp onder leiding van Ds. Dick Stichter. Om u te laten delen in deze vreugde hebben we voor u de preek als geluidsbestand hieronder beschikbaar gesteld:
Pagina 1 van 2