In zijn eerste openbare verklaring sinds het einde van de driedaagse militaire operatie tegen de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroepen in de Gazastrook sprak premier Yair Lapid de Gazanen toe en zei:

“Ik wil me van hier tot de inwoners van Gaza wenden en hen vertellen: Er is ook een andere manier. We weten hoe we onszelf moeten beschermen tegen iedereen die ons bedreigt, maar we weten ook hoe we werk, levensonderhoud en een waardig bestaan kunnen bieden aan iedereen die in vrede aan onze zijde wil leven,” zei Lapid in een televisietoespraak vanuit het hoofdkwartier van de Israël Defence Forces in Tel Aviv.
“Er is een andere manier van leven. Het pad van de Abraham-akkoorden, van innovatie en economie, van regionale ontwikkeling en gezamenlijke projecten. De keuze is aan jullie. Jullie toekomst hangt van jullie af”, zei de premier in een oproep rechtstreeks aan de inwoners van Gaza.

Zijn boodschap kwam aan het einde van Operatie Breaking Dawn, die Israël initieerde om een onmiddellijke terreurdreiging van de Islamitische Jihad (PIJ) tegen inwoners van het zuiden van Israël aan te pakken. In totaal werden 25 leden van de PIJ uitgeschakeld, inclusief twee belangrijke commandanten van de Al Quds Brigades.
Lapid bedankte ook president Abdel-Fattah el-Sissi en andere Egyptische functionarissen “voor hun centrale en cruciale rol bij het bereiken van een staakt-het-vuren en het handhaven van regionale stabiliteit.”
De IDF liet weten dat gedurende de drie dagen meer dan 1100 raketten en mortieren werden gelanceerd op Israël vanuit de Gazastrook. Het raketafweersysteem Iron Dome onderschepte zo'n 380 projectielen die op bevolkte gebieden werden afgevuurd, met een ongekend succespercentage van 96 procent.

Bron: The Times of Israel

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van september 2022