Een delegatie moslimleiders bezocht op 23 januari 2020 Auschwitz. Dit bezoek ging vooraf aan de herdenking dat het Poolse kamp, waarin meer dan 1 miljoen Joden werden vermoord, 75 jaar geleden bevrijd werd. Joodse leiders noemden dit bezoek een ‘baanbrekende gebeurtenis’. De secretaris-generaal van de Moslim Wereldbond, Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, en de hoofddirecteur van het Amerikaans Joods Comité, David Harris, leidden een delegatie van 62 moslims rond door het Auschwitz-complex.

Onder hen waren 25 vooraanstaande religieuze leiders uit 28 landen.

“Hier te zijn, te midden van nakomelingen van Holocaust-overlevenden en leden van de Joodse en islamitische gemeenschappen, is zowel een heilige plicht als een grote eer”, zei Al-Issa. “De gewetenloze misdaden waarvan we vandaag getuigen zijn, zijn waarlijk misdaden tegen de mensheid.”

Het Auschwitz-concentratiekamp was een complex van meer dan 40 concentratie- en vernietigingskampen die door nazi-Duitsland in bedrijf waren in het bezette Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Van de 1,3 miljoen mensen die naar Auschwitz gestuurd waren, kwam 1.1 miljoen om. Zij die niet vergast waren, stierven van honger, uitputting, ziekte, individuele executies of werden doodgeslagen. Anderen werden gedood door medische experimenten. De kampen werden de belangrijkste plekken waar de ‘Endlösung’ van het ‘Joodse probleem’ door de nazi’s plaatsvond.

Want de HEERE zal Sion troosten, Hij zal al haar puinhopen troosten. Hij zal haar woestijn maken als Eden, haar wildernis als de hof van de HEERE. Vreugde en blijdschap zal daarin gevonden worden, dankzegging en luid psalmgezang

(Jesaja 51:3)


Uit: Nieuwsbulletin Visie voor Israël, door Barry & Batya Segal. Vertaling: Evelien van Dis.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2020