Rossella Tercatin

“Israël heeft de coronapandemie misschien voorgoed achter zich gelaten”, zei minister Yuli Edelstein van Volksgezondheid half maart, terwijl het aantal nieuwe dagelijkse gevallen en patiënten in ernstige toestand bleef dalen en het land zich voorbereidde op meer openstellingen met ingang van vrijdag 19 maart.

“In alle voorzichtigheid, ik begin te geloven dat we niet teruggaan”, zei Edelstein terwijl hij sprak met leidinggevenden van gezondheidsorganisaties tijdens een bijeenkomst in het Sourasky Medisch Centrum (Ichilov) in Tel Aviv.

“In het verleden hadden we een strikte lockdown nodig om dergelijke uitkomsten te krijgen. Nu is alles open en gaan alle indexen naar beneden. Ik begin te geloven dat de moeilijke tijden achter ons liggen,” voegde hij eraan toe.

Bijna twee weken nadat het land de derde fase van de versoepeling van de lockdown inging, was het aantal nieuwe gevallen en ernstig zieke patiënten op het laagste niveau sinds december. Volgens het Ministerie van Gezondheid waren er op 17 maart 1517 nieuwe coronagevallen. Er ernstig aan toe waren 549 patiënten, waarvan er 202 aan de beademing lagen. De dag ervoor waren 11 mensen overleden, en het aantal doden kwam daarmee op 6069.

Daarbij was het R-getal, het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen elk besmet persoon kan infecteren, gedaald naar 0,68. Zodra het R-getal onder de 0.8 komt, beschouwt men de pandemie op z’n retour.

Sinds de piek van de pandemie medio januari registreerde Israël 91% minder doden, 86% minder coronagevallen en 73% minder ernstig zieke patiënten onder 60-plussers. Dit kwam op 18 maart uit een analyse, gedaan door Eran Segal, een computationeel bioloog van het Weizmann Wetenschappelijk Instituut.

Jerusalem Post, 18 maart 2021. Vertaling: Evelien van Dis.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van april 2021