redactie

Om een oorlog te winnen is militaire kracht alleen onvoldoende. Ook de slag om de publieke opinie dient gewonnen te worden.

Omdat Hamas na 7 oktober besefte de fysieke oorlog tegen Israël niet te kunnen winnen, heeft ze ernaar gestreefd de oorlog zo snel mogelijk te laten stoppen door internationale druk op Israël. Dit doet de terreurorganisatie door allerlei organisaties tot spreekbuis te maken.

De belangrijkste is het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN (OCHA), die zich bij haar updates over de situatie in de Gazastrook onder andere baseert op informatie van ministeries van Hamas. Zo zijn het opeens geen gegevens meer van Hamas maar van de VN, die een bron worden voor beschuldigingen aan het adres van Israël. De OCHA-informatie komt bijvoorbeeld terug in eenzijdige rapporten vol kritiek op Israël van Oxfam Novib, IPC (over de honger in Gaza) en Francesca Albanese, VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden. Hierdoor is in de publieke opinie vooral aandacht voor oorlogsmisdrijven die Israël zou begaan en nauwelijks oog voor de misdaden van Hamas.

Vergeer: “Laten we de misdrijven van Hamas blijven benoemen, zoals de voortdurende gijzeling van burgers en het gebruik van ziekenhuizen voor militaire activiteiten. En bovenal: laten we ons bewust blijven van de mogelijke onbetrouwbaarheid van informatie.”

Bron: CIDI-onderzoeker Freek Vergeer in het RD van 23 april.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van mei-juni 2024