Wikipedia

Toe B'Av (ט״ו באב, de vijftiende van de maand Av. 2 augustus 2023) is een van de kleinere Joodse feesten. In de tijd van de Tempel in Jeruzalem was het een vreugdevolle feestdag, die het begin van de druivenoogst markeerde.

Op Jom Kippoer en Toe B'Av kleedden de ongetrouwde meisjes van Jeruzalem zich in witte gewaden en gingen dansen in de wijngaarden. De Talmoed stelt dat er geen heilige dagen waren die zo vreugdevol waren voor de Joden als Toe B'Av en Jom Kippoer. 

In het hedendaagse Israël wordt Toe B’Av gevierd als een feestdag van de liefde (חג האהבה Chag HaAhava). Er wordt gezegd dat het een gunstige dag is voor bruiloften. Toe B'Av volgt zes dagen na Tisja B'Av, waarop de verwoesting van twee tempels herdacht wordt. Toe B'Av kent niet veel religieuze rituelen, behalve dat bepaalde smeekgebeden niet worden gezegd en bruid en bruidegom niet vasten als hun bruiloft op Toe B'Av valt.

Seculiere Joden vieren heden ten dage Toe B'Av als een Joods equivalent van Valentijnsdag. Het is een dag voor koppelen, trouwen en aanzoeken, maar ook van Thorastudie. De nachten, de ideale tijd voor Thorastudie, worden na de zomerzonnewende weer langer, waardoor er meer gestudeerd kan worden.

Er is een initiatief dat oproept tot Tu B'Av Together, een wereldwijde dag van gebed voor sjiddoechiem - gearrangeerde huwelijken. Gebeden wordt voor mede-Joden om de juiste echtgenoot te vinden. Over de hele wereld worden dan gelijktijdig acht Psalmen gereciteerd.

De historische oorsprong van het feest

Verschillende redenen voor het vieren op Toe B'Av worden aangehaald door de Talmoed en de Talmoedische commentatoren:

  • Aan het einde van Israëls zwerftocht door de woestijn ontdekte het laatste overblijfsel van de generatie die het Beloofde Land niet binnen mocht op Toe B'Av dat zij niet zou sterven in de woestijn, maar het Land Israël mocht binnengaan.
  • Op de 15e van de maand Av kregen weesmeisjes zonder broers ontheffing om te trouwen met een man van een andere stam.
  • Het kappen van het hout voor het hoofdaltaar in de Tempel voor dat jaar werd op Toe B'Av voltooid. Vandaar dat Josephus het het ‘Feest van het Houtdragen’ noemt.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van juli/augustus 2023