In de Joodse wijk van oud Jeruzalem trad afgelopen Pesach, eind april, een bijzonder koor op. Het koor is opgericht door het Tempelinstituut dat voorbereidingen treft voor de herbouw van de tempel.

Alle 30 koorleden zijn van de stam Levi. De meeste liederen zijn Psalmen die ook tijdens de tweede-tempel-periode gezongen werden, vertelde dirigent Itzik Weiss aan CBN News. Deze worden gezongen zowel op oude als op nieuwe melodieën. Het is de bedoeling dat het koor uiteindelijk alle liederen gaat zingen die ook in de tempel werden gezongen.
Weiss vertelde dat er ook nieuwe liederen gemaakt worden, overeenkomstig de woorden van Psalm 96: “Zingt de Heere een nieuw lied”.

Hij zei ook dat veel mensen zich tegenwoordig ongemakkelijk voelen bij het doden van dieren om te offeren in de herbouwde tempel. Maar dat geldt niet voor het offeren van dankliederen. “Onze gedachte was dat iedereen het er over eens is dat muziek mensen goed doet en geestelijk verbindt. In deze tijd van oorlog willen we dat de mensen zich prettig voelen. Dat is het enige wat we willen.”

Het Tempelinstituut, opgericht in 1987, is een non-profitorganisatie die gevestigd is in de Joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem. Het richt zich op elk aspect van het Bijbelse gebod om de tempel te bouwen. Het korte-termijn-doel is om de tempelvlam aan te wakkeren in de harten van de mensheid door middel van onderwijs. “Het lange-termijn-doel is om alles te doen wat in onze beperkte macht ligt om de bouw van de Heilige Tempel op de berg Moriah in Jeruzalem in onze tijd te bewerkstelligen.”

Bronnen: YouTube-kanaal CBN News en Temple Institute

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van mei-juni 2024