Ruth

Amersfoort, zondag 8 april 16.15 uur. De koffertjes zijn uitgepakt en ik zit in de tuin te genieten van het heerlijke weer. Met zo’n 22 graden en een lekker zonnetje is het een heerlijke zondagmiddag. Dit lekkere weer voerde ook de boventoon tijdens het zogeheten Paaskamp dat dit jaar plaats vond in het weekend van 7 en 8 april.

Vanochtend startte de dag goed met fluitende vogeltjes en al een aangename temperatuur buiten.

In conferentiecentrum Kaap Doorn wordt elk jaar goed voor de innerlijke mens gezorgd. Ook het ontbijt laat niets te wensen over. Om 10.00 uur wacht ons een prettig samen zijn onder leiding van Ds. Dick Stichter. Hij liet ons in gedachten samen met de twee Emmaüsgangers meewandelen. Ook Jezus wandelde met hen mee, maar zij herkenden hem niet. De dienst werd compleet gemaakt met een aantal prachtige liederen waaronder psalm 118. Terugkerend in deze psalm is de zin “Eeuwig duurt zijn trouw” (NBV). Ook in psalm 136 wordt steeds deze zin “Eeuwig duurt zijn trouw” herhaald. 

Beide psalmen hebben we op zaterdagavond tijdens de sederviering gelezen. De sederavond begon overigens met een bijzondere gast. Wij hadden Aäron op bezoek die ons op een zeer sprekende manier vertelde over wat hij had meegemaakt in Egypte. Het verdriet dat de Egyptenaren werd aangedaan door de verschillende plagen raakte hem. Evenals het idee welke schuld de farao hieraan had. Ook de angsten die de Israëlieten voelden op het moment dat ze dachten dat de farao achter hen aan zou komen door de Rode Zee werd zo goed verteld, dat je het gevoel kreeg er zelf bij te zijn. De sederavond wordt traditiegetrouw gevolgd aan de hand van de Haggada. Als ik na afloop van de seder mensen hoor praten over hoe ze de seder ervaren hebben zijn het woorden als “zeer prettig” en “fijn” die me bijblijven.

Amersfoort, zondag 8 april 16.45 uur. Nog steeds is het goed toeven in mijn tuin. Ik heb een schaduwplekje uitgezocht, want in de zon is het haast te warm om te zitten. Mijn gedachten gaan terug naar prettige ontmoetingen en vieringen het afgelopen weekend. Mochten wij de Pesachmaaltijd volgend jaar niet in Jeruzalem vieren, dan hopelijk wel weer met elkaar in Doorn.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van mei 2018