De Joodse gemeenschap in Marokko wordt met sympathie en respect behandeld in Marokkaanse schoolboeken. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van IMPACT-se, een instituut dat leerplannen over de hele wereld analyseert.

Het rapport evalueerde 127 schoolboeken die tussen 2013 en 2022 in Marokko werden gepubliceerd. De Joodse gemeenschap wordt erin voorgesteld als een “onlosmakelijk deel van Marokko” en de inspanningen van de regering om het Joodse erfgoed te behouden worden benadrukt. Door het lesmateriaal krijgen leerlingen een inkijkje in de huizen van de Joden. Zo wordt getoond hoe een Joodse jongen zijn moslimvrienden ontvangt voor een Sjabbatdiner; en een Arabisch tekstboek laat het belang van de Marokkaans-Joodse muziek voor de Marokkaanse muziektraditie zien.

Met zijn naar schatting 2300 Joden is de Joodse gemeenschap van Marokko de grootste van Noord-Afrika. Sinds de troonsbestijging van koning Mohammed VI in 1999 is er veel verbeterd voor de Joden. In 2010 kondigde de koning het herstel van de Joodse begraafplaatsen in Marokko aan en een jaar later werd een wet aangenomen die de rechten van religieuze minderheden, inclusief de Joodse, erkent.

Bronnen:Israel365 News en World Jewish Congress

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2023