Turkije is nog steeds niet hersteld van de zware aardbevingen op 6 februari met honderden naschokken die aan zo veel mensen het leven kostte. De Wereldgezondheidsorganisatie noemde het de ergste natuurramp in een eeuw. De aardbeving werd ook gevoeld in Cyprus, Libanon, Jordanië, Irak, Israël en Egypte.

Als reactie op de dodelijke bevingen van 6 februari lanceerde het Israëlische leger ‘Operatie Olijftakken’ voor Turkije, waarbij 19 mensen uit het puin werden gered. Een meer dan 400-koppige delegatie werd ondersteund door medische noodhulpspecialisten van de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, de brandweer en reddingsdiensten, Magen David Adom, United Hatzalah en ZAKA.

Israël zelf werd op woensdagavond 8 februari getroffen door twee aardbevingen met een kracht van respectievelijk 3,3 en 3,9. De eerste was in centraal Israël en de tweede was in Libanon maar werd gevoeld van de Golanhoogte tot en met Jeruzalem. Er zijn geen meldingen van verwondingen of ernstige schade.
Deskundigen hebben benadrukt dat Israëls huidige staat van paraatheid voor aardbevingen zorgwekkend is. Volgens recente rapporten kan een grote aardbeving leiden tot zeer veel slachtoffers en kunnen 170.000 mensen dakloos worden. In het land zouden 600.000 gebouwen niet voldoen aan de norm voor aardbevingsbestendigheid. Israël heeft een lange geschiedenis van aardbevingen en ongeveer elke 100 jaar een grote. De laatste was in 1927. Deze had een kracht van 6,2 en eiste 84 mensenlevens en verwondde 940 personen.

Bronnen: www.jns.org en Midden Oosten Anders Bekeken

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2023