Joop Akker

Op 5 oktober jl. werd het Interkerkelijk Contact Israël (ICI) opgeheven, in 1946 op hervormd initiatief opgericht, om hulp te bieden aan de Joodse christenen die uit de concentratiekampen terug waren gekomen én om gezamenlijk studie te doen naar de verhouding van de Kerk tot het Joodse volk.

Vele jaren nam Hadderech deel aan de vergaderingen, die altijd in een prettige sfeer verliepen. Toch merkten we tot onze teleurstelling dat een gesprek over de plaats van het Joodse volk in de Bijbel en over de staat Israël, onderwerpen die ons Messiasbelijdende Joden zo na aan het hart liggen, vaak niet goed mogelijk was. De oorzaak hiervan is te lezen in 'Christelijke stemmen over het jodendom' (2009), dat kerkhistoricus Gert van Klinken in opdracht van het ICI schreef.

Het boek is tevens een goed gedocumenteerd overzicht van de ontwikkeling van de kerkelijke houding ten opzichte van het Joodse volk en de staat Israël na WO-II, waarin velen die hierin een voortrekkersrol vervulden voor het voetlicht komen.

Maar er is ook veel om dankbaar voor te zijn. Niet in de laatste plaats zijn dat al die hoffelijke theologen die we in het ICI ontmoet hebben, en die allen binnen hún kerken het voor het Joodse volk opgenomen hebben.
Het boek van Van Klinken is nog verkrijgbaar bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voor €5 excl. verzendkosten.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van december 2020