Tinie de Vegt en Tineke Hak

Eindelijk was het ‘Paaskamp’ weer mogelijk, na twee jaar van Corona. Het werd gehouden in het Conferentieoord Woudschoten, nabij Zeist. Een prachtige locatie! Om tien uur werden we verwelkomd met koffie en thee. En was er al een uitgebreide Israëltafel en twee boekentafels.

Jaap Bönker mocht de dag beginnen. Hij vertelde over allerlei Bijbelse voorwerpen, die hij verzameld had in Israël. Sommige voorwerpen waren heel herkenbaar. Van andere was het lastiger om te ontdekken, waarvoor men ze gebruikt had.
Hierna volgde klezmermuziek, verzorgd door Simeon Klompmaker en Theo Worm. Klarinet, gitaar en blokfluit. Heel erg mooi en sommige melodieën herkenbaar. Beide mannen wisselden ook nog eens van instrument!

Jaap Bönker vervolgde met zijn verhaal over het Comité Gemeentehulp Israël (CGI), waarvan hij directeur is. Hij gaf een lezing over wat het CGI doet in Israël. Een prachtige organisatie, die samenwerkt met Israëlische Messiaanse bedieningen en gemeenten, maar ook met enkele Arabische, die dezelfde Bijbelse visie hebben aangaande de Messias en de plaats van Israël in Gods heilsplan.
Hierna volgde de lunch, die heel goed verzorgd was. Na de lunch was er tijd voor ontspanning tot drie uur.

Om drie uur begon de tweede lezing. Tijdens deze lezing over de Messiasverwachting vanuit Joods en Bijbels perspectief kon je een speld horen vallen. Dat er geboeid geluisterd werd bleek ook uit de doordachte vragen, die op zich al interessant genoeg waren voor vervolgstudie! In de wandelgangen ontstonden daarna leuke ontmoetingen en interessante gesprekken met oude bekenden en een verrassend aantal nieuwe gasten.

Om half zes begon de seideravond in de kapel, een bijzonder sfeervolle ruimte met glas-in-loodramen. Degenen die voor het eerst aanwezig waren stelden zich voor. Thea Ornstein had de leiding en heeft ons samen met Asaf Pelled, die in prachtig Hebreeuws teksten voorlas, de zegenbedes uitsprak en liederen zong, meegenomen in de viering van de Bevrijding! De spontane aanvullingen vanuit de zaal, de muzikale begeleiding van Simeon en de geanimeerde gesprekken tijdens de maaltijd zorgden zoals altijd voor een goede sfeer. Het was heerlijk om na drie jaar weer met elkaar de seider te kunnen vieren.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van mei 2022