Nicky Blackburn

Nu we aan het begin staan van een nieuw jaar, willen we stilstaan bij enkele van de vele positieve dingen die het afgelopen jaar in Israël zijn voorgevallen. We zien ernaar uit om u in 2022 over nieuwe verbazingwekkende dingen die in dit kleine stukje land gebeuren te berichten.

Gezond door planten In een studie gepubliceerd in Conservation Biology toonden onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa aan dat het aanraken of ruiken van planten en bloemen het welzijn meer verbetert dan alleen maar door een bos wandelen of naar een groen landschap kijken. En wie wil zijn welzijn niet vergroten na de laatste twee jaar? Dus ga naar buiten mensen!

Nieuwe Covid-19-behandelingen Sinds Covid-19 onze planeet trof, zijn farmaceutische bedrijven over de hele wereld op zoek naar behandelingen tot genezing.
Israel's Bonus BioGroup heeft hiermee aanzienlijke vooruitgang geboekt. In een klinische studie overleefde 94% patiënten met ernstige Covid-19 wanneer ze werden behandeld met het geneesmiddel MesenCure. MesenCure verminderde bovendien het aantal ziekenhuisopnames met de helft en de mortaliteit werd teruggebracht met ongeveer 70%. Alle patiënten hadden levensbedreigende longontsteking en ademnood, veroorzaakt door Covid-19.

Nieuw ontdekte bijensoort Nu de bijenpopulaties over de hele wereld afnemen en de bestuiving van gewassen daardoor in gevaar komt, weten we waarom een nieuw ontdekte bijensoort goed nieuws is. Deze bij is uniek voor de zandduinen van de kustvlakten van Israël en is Lasioglossum dorchini genoemd, ter ere van de Israëlische bijenonderzoeker Achik Dorchin, die de vondst deed.

Israëlisch-Arabische vriendschap In een Midden-Oosten vol conflicten is een van de meest bemoedigende verhalen van het afgelopen jaar de manier waarop Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein elkaar hebben omarmd.
Er zijn investeringsfondsen gekomen van miljarden dollars, gezamenlijke cleantech-ondernemingen, innovatie-ondernemingen en denktanks. Er waren honkbaltoernooien tussen Israëlische en Emirati-kinderen, er worden te transplanteren organen uitgewisseld, en er is een Israëlische baby geboren in een ziekenhuis in de VAE.

Klusrobot Een paar jaar geleden kregen we een machine die wasgoed opvouwt. Nu hebben we Gary, een robot die veel meer kan: Speelgoed of sokken oprapen, de planten water geven, beddengoed verwijderen, eten serveren. Gary, gemaakt door Petah Tikva's Unlimited Robotics, is zo groot als een 10-jarige, beweegt met 8 km per uur en gaat begin 2022 in productie.

Eilat helpt trekvogels Miljoenen vogels trekken twee keer per jaar door Eilat en de zuidelijke Arava-woestijn, omdat deze strook land in het zuiden van Israël de enige landbrug is die Eurazië en Afrika verbindt.
Het is een lange, gevaarlijke reis voor de vogels, maar in Eilat heeft het International Birding & Research Centre de krachten gebundeld met de lokale gemeenschap om de vliegroute vrij te houden van gevaren, zoals windturbines, kabelantennes, hoogspanningslijnen en glazen gevels, waar de vogels tegenaan kunnen botsen.
Het initiatief, dat boeren aanmoedigt om op hun boerderijen gastvrij voor trekvogels te zijn en het lokale waterbedrijf om het waterreservoir veilig te houden voor vogels, werd gekozen als een van de 19 opvallendste projecten tijdens de VN-conferentie ‘COP15’. 26 landen hadden 258 projecten ingediend.

Varkensorganen voor mensen Er is een acuut tekort aan menselijke organen voor transplantatie. Alleen al in de VS wachten 100.000 mensen op levensreddende organen, en elke dag sterven hierdoor zo’n 20 Amerikanen.
Het varken is een potentiële bron van donororganen omdat hun organen ongeveer even groot zijn als menselijke organen. Het enige probleem: het menselijk lichaam stoot ze af.
Onderzoekers van het Beilinson Hospital in het Rabin Medical Center hebben de afgelopen vier jaar een manier gevonden om varkensorganen aan te passen, zodat het menselijke immuunsysteem ze niet als vreemd herkent.
Het zal nog ongeveer vijf jaar duren voordat klinische proeven beginnen. Ondertussen heeft Israël de meeste nierdonaties per hoofd van de bevolking ter wereld.

Niets stopt hulpverlening. Zeker, lockdowns en gesloten grenzen maakten het niet gemakkelijk, maar hulporganisaties in Israël lieten zich niet weerhouden om hun werk te doen, wereldwijd. Van het door een tornado getroffen Kentucky tot het door aardbevingen verscheurde Haïti, de overstromingen in Duitsland en de instorting van het gebouw in Florida, Israëlische hulpverleners waren ter plaatse. Israëlische brandweerlieden hielpen ook bij het blussen van bosbranden in Griekenland, terwijl activisten erin slaagden kwetsbare mensen uit Afghanistan te evacueren toen de Taliban de macht had overgenomen.
Bron: Israel21c

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van januari 2022