Madison Karlin

De Israëlische startup Avertto heeft een draagbaar apparaat ontwikkeld dat de kans op een dreigende beroerte kan voorspellen, wat vroegtijdig ingrijpen mogelijk kan maken en invaliditeit kan voorkomen.

Beroertes worden meestal veroorzaakt door een stolsel dat de toevoer van bloed naar de hersenen blokkeert, en zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de op één na belangrijkste doodsoorzaak en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit over de hele wereld. Wereldwijd hebben meer dan honderd miljoen mensen een beroerte gehad en één op de vier volwassenen krijgt er in zijn leven mee te maken. Voor 50 procent van hen betekent dat blijvende invaliditeit.

Het bedrijf zegt dat het gaat om preventie, het verschuiven van zorg naar genezing. Behandeling is effectief als deze op tijd wordt gegeven. Maar beroertes worden meestal pas achteraf behandeld (met bloedverdunners en operaties om bloedstolsels te verwijderen). “Alle huidige behandelingen zijn gebaseerd op klinische symptomen, zoals verslapping van het gezicht, eenzijdige verlamming en spraakproblemen”, zegt Limor Prigan van Avertto. “Maar dan is het te laat.”

Avertto's apparaat maakt gebruik van sensoren die over de halsslagaders worden geplaatst, de twee grote bloedvaten aan weerszijden van de nek, die zorgen voor de bloedtoevoer naar de hersenen. Een lagere bloedstroom duidt op mogelijke blokkades in de halsslagaders. Het apparaat detecteert deze veranderingen en waarschuwt binnen enkele seconden de drager, eerstehulpverleners en zorgverleners via een smartphone-app.
De race tegen de klok was de realiteit waarmee Prigan werd geconfronteerd toen haar moeder op 62-jarige leeftijd haar eerste beroerte kreeg. Prigan deed eindexamen aan het Technion - Israel Institute of Technology in Haifa. “De volgende tien jaar verschoonde ik haar luiers”, zegt ze over de beroerte die leidde tot de dood van haar moeder. “Ik realiseerde me dat er geen goede oplossing is voor vroegtijdige detectie of preventie.”

Avertto won onlangs de eerste prijs in de Asper Prize competitie van de Hebrew University of Jerusalem. De Aviram Awards voor startups en ondernemers die de dagelijkse realiteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika veranderen, plaatste Avertto bij de vijf finalisten uit een groep van 780 deelnemers.
Het bedrijf is klaar met de proof of concept-fase. Het voert nu een dubbelblind onderzoek uit zodat het op de spoedeisende hulp en tijdens operaties gebruikt kan gaan worden.

Bron: No Camels

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van juli/augustus 2023