Rami Dabbas

Als Arabische activist en schrijver roep ik de Arabische wereld op om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Mijn volk begrijpt niet dat Israël eigenlijk onze vriend is. Net als het niet begrijpt dat als wij het voorbeeld van de Joodse staat zouden volgen, wij ook welvarend zouden kunnen worden, zoals Amerika en Europa.

Arabisch verzet tegen de Joodse staat

Maar wij Arabieren zijn zo arrogant geworden, dat wij zelfs alle historische bewijzen van Joodse soevereiniteit ontkennen. Die bestond nog voor de Arabisch-islamitische overheersing van het Midden-Oosten.

De staat Israël is een beschaafd, democratisch land, net als Europa; soms zelfs meer.

De echte reden waarom Arabische landen zich verzetten tegen normalisatie van de betrekkingen met Israël is dat ze de westerse beschaving verwerpen.

Oorspronkelijk Joods grondgebied

Het conflict over het land moet in perspectief worden geplaatst. Het land dat officieel de staat Israël werd, was oorspronkelijk Joods grondgebied. Daarna werd het bestuurd door een reeks veroveraars, waaronder Arabische moslims. De laatsten zijn de ware bezetters. Zij vechten nu om het herstel van de Joodse zeggenschap terug te draaien.

Elke verstandige persoon weet – of zou moeten weten – dat de Joden geen kolonisten zijn in deze regio, maar juist een inheems volk.

Wij Arabieren kwamen uit de Hijaz, Nejd [in het huidige Saoedi-Arabië] en Jemen. We koloniseerden dit gebied, vernietigden de inheemse culturen en maakten het Arabisch.

Israëlische superioriteit

Israël is op vrijwel elk gebied sterker en stabieler dan de Arabische staten. Als alle grenzen van de Arabische landen open zouden zijn, zouden nauwelijks Israëli’s Tel Aviv ontvluchten naar Arabische steden. Echter zou er zeker een stroom mensen in de tegenovergestelde richting gaan – om dezelfde reden dat massa’s Arabieren naar Europa willen emigreren.

Bekijk de universiteiten van Israël in vergelijking met de onze, hun ziekenhuizen in vergelijking met de onze, hun technologie in vergelijking met de onze (als je die al kunt vinden). Israëlisch wetenschappelijk onderzoek ligt zelfs vaak voor op Europa en Amerika, terwijl wij Arabieren in de Middeleeuwen willen blijven.

Oproep tot vrede

Ondanks al onze vijandschap wil Israël nog steeds in vrede leven met de Arabieren. Kunnen wij Joden echt de schuld geven van hun terugkeer naar een land waaruit zij met geweld werden verdreven? De Arabieren hebben niet het recht om de terugkeer van de Joodse natie te ontkennen. Het is tijd om dit conflict op te lossen. Dat begint ermee dat wij, de Arabieren, de waarachtige historische band van het Joodse volk met dit land accepteren. Wij hebben hier heel veel mee te winnen.

Bron: Likoed Ingekort en bewerkt door de redactie van Hadderech.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van maart 2020