Barbara Sofer

Voor de achttiende keer in successie publiceert Barbara Sofer in de Jerusalem Post redenen waarom ze van Israël houdt (red.).

Hier komen nieuwe redenen waarom ik van Israël houd. Onthoud dat, toen we de zee overstaken na de uittocht, sommigen naar beneden keken en alleen de modder zagen. Ze hebben het wonder gemist!

  • Israëls allereerste deelnemer aan de paralympische winterspelen, Sheina Vaspi, 20, een alpineskiër, droeg een rok over haar skibroek omdat ze chassidisch is. Vaspi zei dat het belangrijk voor haar was om Israël te vertegenwoordigen, omdat ze niet in het leger was gegaan. Haar grootvader en oom zijn allebei gesneuveld in Israëls oorlogen.
  • De populairste Joodse meisjesnaam is nog steeds Tamar (dadel). Dadelpalmen zijn Bijbelse symbolen van schoonheid en levensonderhoud.
  • De dadelpalm ‘Metusalem’ gekweekt uit oude zaden, in Massada ontdekt, werd gekruist met 2000 jaar oude zaden van een dadelboom ‘Channah’, uit een grot in de buurt van Jericho. De dadels werden geoogst in 2022. Metusalem en Channah groeien in kibboets Ketura, die een tuin opende met Bijbelse planten, bedreigde woestijnplanten, een trekvogelhabitat en geneeskrachtige kruiden, belangrijk voor de lokale bedoeïenengemeenschap. De kibboets heeft een jaarlijkse regenval van 25-50 mm.
  •  De elfjarige Liël Krutokop uit Petach Tikva vond een 2000 jaar oude zilveren munt in een zeefproject in Jeruzalem. Als beloning voor haar vondst kwam een archeoloog naar Liëls school om de kinderen te vertellen hoe vroeger munten geslagen werden.
  • De tweede Israëlische ruimtevaarder, Eytan Stibbe, voormalig gevechtspiloot, nam een miniatuur wetenschappelijk laboratorium mee en ook een 0,5 vierkante millimeter nanochip van de Bijbel. Stibbe leverde ook matses aan het ruimtestation vóór Pesach.
  • Een bakker uit Jeruzalem overhandigde president Isaac Herzog een acht meter lange matse.
  • Woon een sportevenement op Chanoeka bij en het spel begint pas nadat de fans en spelers de brachot over de kaarsen hebben gezongen.
  • Toen de twee buschauffeurs terugkwamen nadat ze waren gearresteerd voor het maken van foto's in Turkije, vierde heel Israël feest.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van mei 2022