Joop Akker

Donald Trump’s besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen heeft veel stof doen opwaaien.
Positief was dat er - behalve Amerika en Israël - landen waren die het besluit verwelkomden: Micronesië, de Marshall Eilanden, Togo, Nauru, Palau, Guatemala en Honduras.


De Turkse president daarentegen was woedend en riep de wereld op om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Palestina. Samen met Jemen zorgde hij ervoor dat op 21 december de Verenigde Naties met een overweldigende meerderheid een resolutie aannamen die het besluit van president Trump veroordeelde.

Doet dit niet denken aan de tijd van Nehemia? Deze was ook voorspoedig bij zijn voornemen om het verwoeste Jeruzalem en de tempel te herstellen. Voortdurend erkende hij Gods hand daarin. Maar toen de Choroniet Sanballat en de Ammoniet Tobia - en later ook de Arabier Gesem - hoorden dat er iemand gekomen was om het goede voor de Israëlieten te zoeken, werden ze hevig ontstemd (Neh. 2:10 en 20). Ze belasterden de Joden en trachtten de herbouw  te stoppen, maar tevergeefs.
Kennelijk beseffen Israëls vijanden nog steeds niet dat het zinloos is om te proberen de loop van de geschiedenis tegen te houden. In plaats van aan te zetten tot haat jegens Israël en de Joden zou men beter Gods hand kunnen erkennen in het bestaan van Israël en de Joodse soevereiniteit over Jeruzalem. De journalist Abdullah Al-Hadlaq gaf onlangs voor de Koeweitse televisie het goede voorbeeld:

Abdullah al Hadlaq“Je kunt het fijn vinden of niet, maar Israël is een onafhankelijke en soevereine staat. Het bestaat en het heeft een zetel in de VN, en de meest vredelievende en democratische landen erkennen dit. De landen die Israël niet erkennen, zijn de tirannieke en onderdrukkende landen. Toen de Staat Israël in 1948 werd uitgeroepen, bestond er geen staat Palestina. Er is geen sprake van bezetting. Er is een volk dat terugkeert naar zijn beloofde land. Het Land van Israël was door Allah beloofd aan de Joden.”

De schrijver is bestuurslid van Hadderech.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van januari 2018