De volgende vijf leugens zijn een selectie van de veelgehoorde onwaarheden over Israël die circuleren en door velen geloofd worden:

  1. Israël controleert de Gazastrook: Tot 2005 viel de Gazastrook deels onder Israëlisch bestuur, onder meer omdat er verspreid over 21 dorpen zo’n 7000 Joden woonden. In 2005 trok Israël zich op eigen initiatief en zonder voorwaarden terug uit Gaza, in de hoop er vrede voor terug te krijgen. Hamas won echter de eerste (en tot nu toe enige) verkiezingen en voert al 16 jaar een schrikbewind voor zowel de inwoners van Gaza als de Israëli’s in de grensregio.

  2. Israël blokkeert de Gazastrook: Nadat terreurorganisatie Hamas de macht over had genomen, stelde Israël strikte veiligheidsmaatregelen in. Alle goederen die vanuit Israël Gaza worden ingebracht worden gecontroleerd, om de invoer van wapens, (grondstoffen voor) explosieven tegen te houden. Westerse landen hebben soortgelijke bepalingen vastgelegd in het Wassenaar Arrangement. Om dezelfde reden houdt Egypte de grens met Gaza ook grotendeels gesloten.

  3. Israël pleegt genocide: Helaas is het zo dat in de strijd van het Israëlische leger (IDF) tegen de terroristen van Hamas ook onschuldige burgerslachtoffers vallen. Het is belangrijk om te weten dat de gedragscode van de IDF vereist dat alles gedaan wordt om onschuldige mensenlevens te sparen. Burgers in de buurt van militaire doelen worden opgeroepen om het gebied te verlaten. “De IDF doet meer om het leven van onschuldige burgers te beschermen dan enig ander leger in de geschiedenis van oorlogsvoering”, zei kolonel Richard Kemp, een Brits legercommandant, ooit. [1]

  4. Israël is verantwoordelijk voor het lijden van Palestijnen in de Gazastrook: De Palestijnen ontvangen jaarlijks meer dan een miljard dollar aan Westerse hulpgelden. De leiders van Fatah en Hamas hebben altijd echter weinig interesse getoond in de ontwikkeling van de gebieden die zij besturen en miljarden dollars aan hulpgeld geïnvesteerd in terreur en luxe villa’s voor zichzelf in plaats van in onderwijs en gezondheidszorg.

  5. Israël heeft deze terreur aan zichzelf te danken: Deze gruwelijke terreur heeft niets met een conflict te maken. Het is Jodenhaat in zijn meest lelijke verschijningsvorm. Hamas-terroristen die op jacht gingen om onschuldige mensen te doden, alleen omdat ze Joods zijn. Met als gevolg dat er sinds 1945 nooit zoveel Joden op één dag werden vermoord als op 7 oktober 2023.

Lees ook op Isreality: ‘14 feiten over Hamas’.

 [1] Hamas maakt hiervan misbruik door de Gazaanse bevolking te gebruiken als menselijk schild (red.).

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van november 2023