Chuck en Karen Cohen

Neveneffect Covid-19

De wereldwijde toename van Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat economieën lamgelegd zijn, dat industrieën gekrompen zijn en het aantal werklozen omhoog is geschoten. Toch is er ook sprake van een antwoord op gebed: een golf van na-het-coronavirus-immigratie waardoor zo’n 250.000 Joden de komende drie tot vijf jaar naar Israël kunnen komen.

 

Nefesh b’Nefesh, werkzaam in Noord-Amerika, kondigde een niet eerder voorgekomen groei aan in de interesse onder Amerikaanse Joden om van Israël hun thuis te maken. In Frankrijk, waar de op twee na grootste Joodse gemeenschap woont, heeft het Joods Agentschap te maken met drie keer zoveel aliya-aanvragen sinds de Covid-19-uitbraak.

Wij zien de pandemie als een van de ‘jagers’ die God gebruikt om Zijn volk naar huis te drijven. (Jeremia 16:16) 

Israël, een natie van gelovigen

David Weinberg, indertijd adviseur van vice-premier Natan Sharansky en meer dan 20 jaar columnist van de Jerusalem Post en Israel Hayom, een niet-Messiaanse Jood, zei onlangs in een column dat Israël een “natie van gelovigen” is geworden. Geen gelovigen in Jesjoea, maar in de God van Israël. “Er is sprake van een herleving van de Joodse identiteit. Dit is te merken aan regels uit de gebeden in de populaire Israëlische muziek en te zien in de sjabbatsvieringen op openbare pleinen. Ook te ervaren in de nachtelijke Thorastudie tijdens Sjavoeot, zelfs in Tel Aviv.

Het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek laat zien dat 80% van de seculiere Joden (dat is 40% van de bevolking) “gelooft in de God van Abraham, Izak en Jakob; in Goddelijke voorzienigheid met betrekking tot het Joodse volk en een Goddelijke aanwezigheid in de Joodse geschiedenis.” Voeg hierbij de 20% die orthodox is en 40% die traditioneel is, dan is Israël “een diep gelovig volk”, aldus Weinberg.

Uit: Watchmen from Jerusalem, juli 2020.
Vertaling Evelien van Dis.

Dit artikel is afkomstig uit het maandblad Hadderech van juli-augustus 2020