Jordaanse geheime agenten hebben een potentiële IS-aanslag op Israëlische soldaten aan de grens tussen de twee landen, verijdeld. Dit stond dinsdag 27 juli ’21 in het Jordaanse dagblad Al Ra’i.

Volgens het verslag hebben Jordaanse veiligheidsagenten het complot in februari aan het licht gebracht en na langdurig onderzoek vier actieve ISIS-leden die erbij betrokken waren, gearresteerd.

De vier worden verdacht van het bij de grens opzetten van een hinderlaag voor Jordaanse grenspolitiemensen, hun voertuigen en wapens in te pikken om die te gebruiken IDF-soldaten aan te vallen die langs de grens op Israëlische grondgebied patrouilleerden.

‘…uw Bewaarder zal niet sluimeren. Zie de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen.

(Psalm 121:3b, 4)

Het verslag merkt op dat alle vier inwoners zijn van Kerak, een plaats die 140 km ten zuiden van Amman ligt. Ze waren geradicaliseerd nadat ze via sociale media met ISIS-propaganda in aanraking gekomen waren.

Ze planden ook aanslagen in Jordanië op wat Al Ra’i aanduidt als: ‘Joodse doelen’.

De vier zijn beschuldigd en veroordeeld vanwege lidmaatschap van een terroristische groep en het organiseren van terroristische aanslagen. Het verslag gaf niet aan welke straf ze tegemoet kunnen zien.

In 1994 werd Jordanië het tweede Arabische land dat een vredesverdrag met Israël ondertekende, na Egypte die dat in 1979 deed. Jeruzalem en Amman zien elkaar als elkaars strategische partners in de poging regionale stabiliteit te handhaven en ze onderhouden nauwe veiligheidsbanden als onderdeel van de strijd tegen terreur.  

Israëls grens met Jordanië is de langste van al Israëls grenzen: met een lengte van wel zo’n 309 km. De grens heeft drie grensovergangen: de Yitzchak Rabin Terminal/Wadi overgang, de Koning Hoessein Brug en de Jordaan Riviergrensovergang/Sjeik Hoessein.   

Dit artikel is geschreven en aangeleverd door JNS (samen met de IDF), en stond 27 juli  2021 op de website van Israel365 News.

Vertaling: Evelien van Dis